• Hjem
  • > Ansvarlig Gambling

Ansvarlig Gambling på nett

Selv om det kun er 1 % av Norges befolkning som lider av spilleavhengighet, så er det viktig å være oppmerksom på signalene som kan bety at du selv, eller noen du kjenner er spilleavhengig. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva det innebærer å være spilleavhengig og hvor du kan søke hjelp hvis det er behov for det. Vi deler også noen gode tips i forhold til å ha kontroll over spillaktiviteten din.

Hva er spilleavhengighet?

I følge Wikipedia kan spilleavhengighet betegnes med at en person har blitt avhengig av pengespill og har mistet kontrollen over sitt forbruk. For en person som lider av dette kan det ofte være snakk om episoder hvor man blir påført store økonomiske tap. Aktivitetene vil ofte gå på bekostning av samvær med familie, venner og jobbsituasjon, og mange vil også velge å prioritere å bruke penger på pengespill, fremfor mat og husleie. Etter mange års forskning på området har spilleavhengighet blitt klassifisert som en psykisk lidelse, og personer som har problemer med dette kan derfor søke behandling.

Hva er tegnene på spilleavhengighet?

Mistenker du at du selv eller noen du kjenner lider av spilleavhengighet? Hjelpelinjen for personer med spilleavhengighet har utarbeidet en test man kan gjennomføre for å avdekke om man lider av spilleavhengighet. Dersom du svarer ja på flere av disse spørsmålene er det et tegn på at du er i faresonen og bør oppsøke hjelp:

1. Tenker du stadig på spill? Blir du fraværende når du spiller/tenker på spill?

2. Spiller du oftere med større innsats for å oppnå større effekt?

3. Har du noen gang prøvd å redusere innsatsen eller slutte å spille?

4. Blir du rastløs eller irritert ved forsøk på å begrense eller slutte å spille?

5. Spiller du for å glemme eller slippe å tenke på dagligdagse problemer?

6. Vender du tilbake til spillestedet for å vinne tilbake det tapte?

7. Lyver du for familie og omgangskrets for å skjule hvor mye du spiller?

8. Har du gjort noe ulovlig (tyveri, falskneri, underslag etc.) for å kunne spille?

9. Har du forsømt eller mistet personlige forhold, jobb, utdanning på grunn av spill?

10. Regner du med at familie eller andre kan løse de økonomiske vanskene du har havnet i på grunn av spill?

Hvor kan jeg få hjelp for spilleavhengighet?

Det er flere organisasjoner i Norge som kan gi tilbud til personer med spilleproblemer. Dette er organisasjoner som drives profesjonelt, hvor din anonymitet er ivaretatt og som du ikke skal være redd for å ta kontakt med dersom du skulle ha behov for det.

Hjelpelinjen– En tjeneste for personer med spilleavhengighet som drives i samarbeid mellom Sykehuset Innlandet og Lotteritilsynet.

Web: www.hjelpelinjen.no

Telefon 800 800 40 - Åpent hver dag mellom klokken 09.00-21.00

Spilleavhengighet – En frivillig organisasjon som har som formål å bistå personer og pårørende som lider av spilleproblemer.

Web: www.spilleavhengighet.no

Telefon 952 30 375 – Åpent mandag til fredag mellom klokken 09.00-14.30

Epost:  [email protected]

Ansvarlig spill - Tips for å unngå spilleavhengighet

Nå som du kjenner til faresignalene så kan det også være greit å få noen tips om hva du kan gjøre for at du ikke selv kommer i en situasjon hvor du blir spilleavhengighet. Et godt sted å starte er å spille på et casino eller nettsted som forplikter seg til «ansvarlig spill». Dette innebærer at de jobber proaktivt med å sikre at spillerne deres ikke får problemer. Vanlige eksempler er at man kan sette grenser for hvor mye man kan tape i en viss periode, hvor mye man kan spille og tiden man kan bruke på spill. Dessuten gir de råd og veiledning til spillerne sine på en meget profesjonell måte hvis behovet skulle være der. Det innebærer blant annet å hjelpe spillerne med å finne et tilbud. Anerkjente sider som NordicBet, Vera & John, Betsafe og Mr Green er alle medlemmer av dette.

Helt til slutt, er et godt tips at du aldri skal spille for mer enn du råd til å tape og husk at det skal være gøy å spille.